Sistem complex de evaluare a calității și clasificare a proprietăților imobiliare - topul Property Index (rezidențial)

Q & A

Întrebări de la cititori, răspunsuri de la specialiștii Quality Property INDEX, de la alți cititori și uneori din surse externe, cerând ajutorul și opinia unor profesioniști în domeniile din care vine sau înspre care se îndreaptă întrebarea sau comentariul.


8 comentarii la “Q & A

  1. Natalia Neamtu

    Foarte buna ideea. Nu aveti in plan sa extindeti proiectul si in Cluj-Napoca? Aici toate apartamentele si blocurile noi construite sunt "lux" iar finisajele "exclusiviste". Atata timp cat nu sunt educati cumparatorii, constructorii vor construi superficial iar orasul se va degrada vizual si functional si mai mult.

      • George Butunoiu

        Ba da, evident că da! Însă ne trebuie un partener acolo, care să facă evaluările, trebuie să fie un om al locului, care cunoaște bine piața.

  2. Radu S

    Foarte bune si utile sunt topurile cu arhitecti, structuristi si constructori

  3. Another John Doe

    Foarte interesantă ideea. De asemenea și comentariile dumneavoastră referitor la modul în care se încadrează clădirile în spatiul existent mai ales că majoritatea sunt amplasate în zone protejate în care ar trebui să respecte niște criterii referitoare la înalțime, fațade etc....poate veniți și pe strada Ilfov nr. 1 dacă ați apreciat clădirea din Slăvești nr. 9 ca fiind „ un lucru bine făcut”. Poate puteți observa dacă și acolo e „ un lucru bine făcut destul de bine încadrat în peisaj” pe o stradă unde practic autoturismele parchează la triplu iar clădirea alipită e monument istoric p+1. Vă mulțumesc

      • George Butunoiu

        Știu bine ce spui, și eu mă lupt din răsputeri cu cei care distrug străzile și orașul. Poți citi, de pildă, ce am scris despre zona aceea cu Uruguay, Popa Savu, Porumbaru, Primăverii. Dar sistemul de evaluare și ierarhizare nu poate include criterii de natură morală, sentimentală etc. Pentru că nu se poate, trebuie să opereze cu criterii obiective. Așadar, fără a ține seama de felul în care a ajuns o clădire în locul respectiv – legal sau nu, hoțește sau nu, că deranjează pe unii sau pe alții, sau dimpotrivă, aduce valoare locului – noi trebuie să o comparăm cu altele și să-i dăm notele conform grilei de evaluare. Sigur, ne-am lăsat o oarecare marjă de manevră subiectivă („bonusul evaluatorului”), însă e mică, ponderea acestei note în scorul total e foarte redusă.

  4. foarte inteligent, felicitari maxime pentru initiativa si pentru ca l ai pus in practica- well done! Mihaela Forgaciu Senior Real Estate Broker REALTOR APAIR- VIB&Partners bravooo George, multi vorbesc dar nu fac- mai nimic- foarte util acest site- eu il folosesc in munca mea si iti multumesc

  5. On behalf of John Doe

    E un proiect foarte interesant pe care vrei sa-l pui pe picioare, dar truth be told mi-e putin neclar conceptul, acum ca l-am vizitat si am parcurs textele. Nu stiu daca se vrea sau nu a fi un fel de “consumer/buyer guide” sau doar un fel de glosar care listeaza cam ce e disponibil. Cu alte cuvinte, cum ma ajuta site-ul tau pe mine John Doe sa iau decizia corecta cand caut sa-mi cumpar un apartament? Iau ca exemplu, cladirea din Rabat 14. Din descriere nu mi-e deloc clar daca in opinia ta, sau pe baza scorului, pretul de peste 10k e unul “justificat” sau nu sau daca n-as fi mai castigat daca as cauta cu “doua strazi mai la dreapta” un apartament in Modrogan 4A. Sau viceversa. Dar probabil site-ul nici nu-si propune sa-i recomande ceva lui John Doe. Dar atunci what’s in it for John Doe ? 😊

      • George Butunoiu

        De aici și până la decizia de cumpărare e cale foarte lungă:

        • În primul rând, obiectivul este să-ți dea niște repere și o anumită ierarhizare, adică să poți spune că blocul X e cotat mai sus decât blocul Y după un set de criterii sau altul. Ierarhizarea e mai precisă dacă faci ordonarea (crescător/ descrescător) după cele patru seturi de criterii (coloane): Amplasament, Estetica exterioară, Estetica interioară și Funcționalitate. Ierarhizarea după Scorul Total introduce o notă de subiectivitate în plus, pentru că noi am dat o importanță mult mai mare amplasamentului, de pildă, decât altor criterii, dar pentru alții un amplasament căruia noi i-am pus o notă mică să fie avantajos pentru el, din tot felul de motive.
        • Property INDEX evaluează clădirile, nu și apartamentele din ele. Sunt clădiri foarte bine cotate, de pildă El Nido la amplasament sau La Maison Dumbrava Roșie la Estetică (și interior și exterior), dar care au apartamente surprinzător de ciudat concepute și împărțite – fie din constrângeri de spațiu (La Maison), fie o alegere bizară a arhitectului (El Nido). Or, ponderea criteriilor legate de clădire vs cea legată de apartamentul vizat e extrem de diferită de la cumpărător la cumpărător.
        • Acest prim scor de pe site (Soft QPI, cum e detaliat în pagina de prezentare de pe site) e „de consum”, are un rol orientativ. Un al doilea index, mult mai tehnic și mai obiectiv, e făcut pentru cei (proprietari, dezvoltatori etc.) care ne dau informațiile tehnice la care noi nu putem avea acces decât dacă ni le prezintă ei: calitatea construcției, materiale folosite, tehnologii etc. Aici sunt alte zeci de criterii de evaluare, diferite. Acela completează evaluările subiective făcute doar prin observare directă într-un alt index, Hard QPI, mult mai detaliat și mai obiectiv.
        • Dar obiectivul nostru (și modelul de business, mai precis spus), este ca vânzătorul sau cumpărătorul să ne ceară să facem o evaluare individuală foarte exactă a proprietății (apartamentul, vila etc.), care nu e publică, evident - dar vânzătorul o poate face publică, dacă asta îl avantajează, folosind-o ca argument la vânzare. O evaluare completă a unei proprietăți acoperă, pe lângă cele 130-140 de criterii legate de clădire, și peste 200 de criterii de evaluare a apartamentului în sine, inclusiv documentația juridică. De pildă, un cumpărător care are pe short-list două proprietăți scumpe, ne poate cere o astfel de evaluare foarte tehnică și detaliată, care poate să-l ajute să vadă clar justificarea prețului și să ia o decizie finală.


Comentarii