Sistem complex de evaluare a calității și clasificare a proprietăților imobiliare - topul Property Index (rezidențial)

Ansambluri rezidențiale

Când dezvoltatorii tineri se apucă de construit blocuri (III)

De ce trebuie să știți exact cine sunt dezvoltatorul, arhitectul, constructorul...

George Butunoiu (februarie 2023)

Știți exact cine sunt dezvoltatorul, arhitectul, constructorul, structuristul și ceilalți atunci când mergeți la vizionare?

Una dintre întrebările mari, care reiese chiar din titlul acestei serii de articole, este dacă un dezvoltator tânăr concepe și construiește diferit un proiect rezidențial față de unul din generațiile anterioare. Și răspunsul meu, din postura dublă pe care o am, și cea de specialist în evaluarea oamenilor, și de specialist în lux rezidențial, este că da, că sunt șanse mari ca diferențele să fie vizibile. În favoarea cui credeți?

De aceea am recomandat întotdeauna celor care vor să cumpere proprietăți rezidențiale, sau vor să investească în acest domeniu, mai ales în fazele incipiente, să se intereseze îndeaproape cine sunt dezvoltatorul și arhitectul, în primul rând, dar și toți ceilalți actori majori din jurul proiectului. Și de aceea noi înșine investim foarte mult ca să aducem informațiile REALE despre dezvoltatori, arhitecți, constructori, structuriști și ceilalți pe site-ul Property INDEX.

Continui descrierea The Lake Home a ambițiosului și curajosului antreprenor din Sibiu, și mergător împotriva curentului, cu câteva detalii tehnice legate de blocurile din ansamblul său. Ei sunt toți tineri și frumoși, și vor să locuiască cu toții acolo. Așadar, au desenat proiectul după modul lor tineresc și occidental de viață, prin mâna unui arhitect din generația lor.

Dar unde sunt contoarele???

The Lake Home Sibiu, arhitect Andrei Mitrus - Property INDEX

Prima surpriză majoră când am intrat în bloc a fost să nu găsesc contoarele electrice. M-am uitat în stânga, m-am uitat în dreapta, nimic! În sus, după ușă, nici acolo! Le știți, sunt melanoamele de pe fețele majorității blocurilor și ansamblurilor rezidențiale, primul lucru pe hidos care îl vezi când intri. Strâmbe și urâte, reci și metalice, cenușii. Ca să nu mai spun și despre ce coșmaruri îți aduc brusc în minte, când îți amintesc că și tu va trebuie să plătești curentul în curând…

Dar Raul a sacrificat niște metri pătrați din blocul lui ca să le facă o cameră separată, cu acces și intrare nerestricționată, așa cum e legea. Probabil că surpriza a fost atât de mare pentru mine să văd o asemenea raritate, că mi s-a părut chiar că contoarele lor arată mai bine decât ale altora… 😊

Și la fel a făcut Andrei Mitruș, tânărul arhitect, și cu aparatele de aer condiționat, cu țevile de gaz și cu evacuările, și cu toate cicatricile care stau la loc de cinste pe mai toate blocurile și se văd de departe, din toate direcțiile. Modul în care a reușit Andrei să le scoată din ochii privitorului merită toată lauda.

Electronica e la ea acasă la Sibiu.

The Lake Home Sibiu, arhitect Andrei Mitrus - Property INDEX

Interfon smart cu face recognition și acces guest cu cod PIN, iar în celălalt „capăt”, adică în apartamente, tablete video pentru interfoane și control smart al locuințelor, inclusiv cu transmiterea informațiilor administrative. Tot de pe tabletă se comandă luminile, draperiile și ce se mai poate mișca prin casă, dacă vrei să iei apartamentul gata dotat cu ele.

De asemenea, cutii poștale integrate cu încuietori smart, care pot fi acționate și ele de la distanță. Tot electrice par să fie și sistemele de degivrare a jgheaburilor și burlanelor și sistemul centralizat de irigații automate ale parcărilor, spațiilor verzi, jardinierelor din balcoanele apartamentelor, de care nu mai ai tu grijă, ca locatar.

Care jardiniere sunt deja montate la fiecare apartament, pornind de la ideea că sibienii nu sunt ca bucureștenii, și își vor pune cu toții flori la ferești. Iar daca va ajunge un bucureștean să-și cumpere apartament acolo, speră că el se va lua după sibieni, și nu invers…

Raul și frumoasa lui femeie și-au propus să le taie mult din avânt celor care nu știu să se poarte într-o comunitate – dacă cumva va scăpa și vreunul dintre aceștia de filtrele lor. De aceea au făcut traseele circuitelor de aer condiționat chiar din construcție, ca să nu-i dea vreunuia prin cap să spargă pereții după cum a văzut el pe unde a crescut. La fel și cu încălzitoarele pentru prosoape, să nu-ți aduci aminte de ele după ce ai montat deja faianța, și să te apuci să o spargi la loc.

Așa-i că nu știți ce este tavanul textil?

Altă inovație interesantă, pe care am văzut-o foarte rar până acum, sunt tavanele din material textil, cu acces direct la instalații. Tare utilă mi se pare această invenție, mai ales că sunt făcute în așa fel încât nici constructorii bătrâni nu văd diferența până nu ciocănesc cu degetul sau dau cu ciocanul.

The Lake Home Sibiu, arhitect Andrei Mitrus - Property INDEX

Dar revenind la spațiile comune, Raul și Andrei au înțeles de mult valoarea și importanța esteticului pe piața imobiliară. Și au făcut ce se vede în poze. În București toți dezvoltatorii au spus la unison, zeci de ani, că pe client nu-l interesează cum arată blocul și spațiile comune, ci că-l interesează doar cei șase pereți ai săi. A trebuit să vină One și să le dea o lecție genial de usturătoare ca să se dezmeticească și ceilalți. După câțiva ani în care nu le-a venit să creadă, tot sperând că One vor da faliment cu astfel de „mofturi” și „fantezii”. Dar One nu au dat, după cum se știe.

Holul de intrare e frumos amenajat și luminat la Sibiu, are windfang – altă „risipă”, după părerea multor dezvoltatori (și chiar a unora dintre arhitecți) bucureșteni. Geamuri la casa scării și pe coridoare, pe fiecare etaj, pentru ventilație și iluminat natural. Și, „aroganța” supremă, spațiu de depozitare pentru biciclete, trotinete, cărucioare și ce mai are omul pe fiecare nivel! Tavane casetate și pe holuri, toate spațiile iluminate cu leduri.

Dar ce importanță are plinta?

Încă ceva ce mulți nu ar observa până când se va așeza primul praf gros: plintele ceramice îngropate în perete, pe coridoare și casa scării! De ce au mers ei la nivelul acesta de detaliu? E o întrebare pe care trebuie să și-o pună oricine atunci când vizitează un bloc ca să-și cumpere un apartament. Și dacă îți dai seama că cei care au făcut blocul au mers până la acest nivel de detaliu, oare ce să însemne?

La un singur lucru cred că nu s-au gândit Raul și Andrei: să instaleze niște camere de luat vederi, cu niște senzori speciali, care să detecteze imediat când vreun locatar își lasă papucii pe hol, așa cum fac toți cei din București, chiar și din blocurile cu milionari. Și apoi niște roboți miniaturali să-i ia de acolo (de papuci vorbesc) și să-i arunce la pubela cu fracție uscată… (George Butunoiu – ianuarie 2023)

Estetica interioară The Lake Home
Apartamentele The Lake Home
Estetica exterioară The Lake Home

The Lake Home Sibiu, arhitect Andrei Mitrus - Property INDEX

Cât de utilă este această informație? Vă rugăm să votați apăsând pe o steluță...

Comentarii