Sistem complex de evaluare a calității și clasificare a proprietăților imobiliare - topul Property Index (rezidențial)

Piața muncii

Noi strategii ale angajatorilor în atragerea de talente

Genesis Property (septembrie 2022)

Teodor Stoica, Genesis Property: Recrutare 2.0: Designul biroului, facilitățile și spațiile verzi, componente din ce în ce mai importante în strategia angajatorilor pentru atragerea de talente

Teodor Stoica Genesis PropertyNoul mod de lucru, accelerat de pandemie, a schimbat percepția angajaților asupra spațiilor de birouri și pune tot mai multă presiune pe angajatori să vină cu o ofertă cât mai atrăgătoare. Un element cheie în strategia companiilor de a fi mai convingătoare pe piața muncii îl reprezintă acum spațiile verzi. Mai mult verde în interior, dar și în exterior, în jurul clădirilor, nu numai că ajută la creșterea productivității, dar studiile globale arată că are inclusiv beneficii suplimentare pentru sănătate, cum ar fi  un aer mai curat, reducerea îmbolnăvirilor și imprimarea unei stări de bine.

După doi ani de pandemie, proprietarii de clădiri de birouri și chiriașii văd tot mai stringentă nevoia de a îndeplini nu doar standarde ridicate de sănătate și siguranță în spațiile pe care le administrează, dar și cele legate de starea de bine a angajaților. Astfel, ei au în plan creșterea sănătății spațiilor interioare și a confortului prin adoptarea de soluții care să fie implementate imediat și care să faciliteze crearea unui mediu de lucru sigur și plăcut pentru sănătate. De aceea, un ambient plăcut, verde și modern la serviciu a devenit crucial pentru atragerea și păstrarea talentelor, precum și pentru a încuraja angajații să performeze și să lucreze mai bine și ușor în echipă.

Într-un București aglomerat, cu clădiri înghesuite, plin de praf şi cu spaţii verzi insuficiente, cei interesați de un nou loc de muncă îşi doresc tot mai mult să aducă natura în mediul în care lucrează. Un spațiu verde în imediata apropiere a biroului, cu spații de socializare în aer liber și piste de biciclete, încurajează sănătatea fizică și mentală. Existența unor spații de lucru „verzi” nu este benefică doar pentru mediu, ci este din ce în ce mai clar că angajații, în special cei mai tineri, doresc să lucreze în spații mai prietenoase cu mediul pentru că asta îi ajută să scape de stres, anxietate şi oboseală și implicit să fie mai productivi.

Mai mult, un studiu de la Harvard arată că cei care lucrează în birouri verzi au avut un spor de 20% în ceea ce privește performanța, cu 30% mai puține zile de concediu medical și o creștere de 6% a calității somnului, în comparație cu cei care lucrau în birouri fără plante. Totodată, cercetările efectuate de World Green Building Council au analizat exemple concrete de succes ale angajatorilor, arătând că anumite firme au redus cu două treimi numărul de zile de concediu medical prin îmbunătățirea calității aerului din interior și a iluminatului în birourile sale, în timp ce angajații altor firme au înregistrat o creștere de 97% a vânzărilor prin mutarea într-o clădire nouă și ecologică.

Altfel spus, măsuri simple, cum ar fi îmbunătățirea calității aerului, creșterea luminii naturale și introducerea de spații verzi în interior și exteriorul spațiilor de lucru – care au și beneficia și pentru mediul înconjurător – pot avea, de asemenea, un impact pozitiv asupra rezultatelor financiare prin îmbunătățirea productivității angajaților și reducerea absenteismului, a fluctuației personalului și a costurilor medicale.

Crearea de spații de lucru verzi ar putea fi soluția și pentru stoparea valurile de demisii înregistrate la nivel global, o tendință care vine din Europa de Vest și America, unde mulți dintre cei care au lucrat de acasă în pandemie nu vor să revină la birou și își caută altceva care să le permită să continue să lucreze într-un spațiu unde totul este comod și confortabil, ca acasă.

Un exemplu de proiect prin care spațiile de lucru sunt transformate radical în acest sens este YUNITY Park (fostul Novo Park) deținut de Genesis Property, un campus ce va fi dezvoltat în extensia birourilor și care își propune să aducă oamenii mai aproape unii de ceilalți, în cadrul unei comunități formate în jurul unor idei și valori comune. Conceptul îmbină spații de lucru cu cele de socializare și evenimente, totul integrat în natură cu ajutorul unei păduri urbane. Cu alte cuvinte, birourile viitorului devin mai ales medii sociale, în care oamenii să colaboreze și să interacționeze cu echipa, un spațiu esențial în care sunt susținuți să lucreze la capacitate maximă. (Comunicat de presa – septembrie 2022)

Cât de utilă este această informație? Vă rugăm să votați apăsând pe o steluță...

Comentarii