
Sistem complex de evaluare a calității și clasificare a proprietăților imobiliare - Property Index (rezidențial)
Sistem complex de evaluare a calității și clasificare a proprietăților imobiliare - Property Index (rezidențial)
La ce să fiți atenți, ce dă valoare unui apartament și cum o măsurați? O analiză multicriterială pentru atunci când cumpărați, vindeți, sau doar de curiozitate… 🙂
Când vreți să cumpărați sau să vindeți un apartament, sau dacă vreți doar să vă „antrenați” sau să faceți un exercițiu intelectual nu tocmai simplu, faceți-vă propriile grile de evaluare, sau folosiți unele deja existente, și apoi completați-le cu toată rațiunea și obiectivitatea pe care le aveți la îndemână. Privind apoi rezultatele (numerele) „la rece”, s-ar putea să aveți câteva surprize.
Iată, mai jos, câteva criterii pe care ați putea să le introduceți în checklist/ grilă. Ele sunt întotdeauna grupate în două categorii mari: criteriile legate de clădire și criteriile legate de apartament. Unii separă criteriile legate de poziționare/ localizare (locație) într-o grupă separată, alții (cum facem noi aici) le includ pe acestea printre criteriile legate de clădire.
Legat de modul de culegere a informațiilor, acestea se grupează și ele în mai multe categorii: Cele culese din surse publice sau private („ce se spune”), Cele culese din propria inspecție vizuală („ce se vede”), și Cele culese din analiza documentației tehnice autorizate („ce se studiază”).
Mai jos e o listă orientativă cu criterii legate de calitatea locuirii, culese doar din analiza surselor publice și din inspecția vizuală a zonei și a clădirii. Listele cu criterii extrase din documentația tehnică vor fi detaliate în alt articol, și la fel cele estetice, funcționale, tehnice și juridice legate de apartamentele vizate.
Intuiți cu mai multă ușurință acum, cu siguranță, că în final se vor aduna multe sute de criterii de evaluare, și că singura soluție de a le gestiona este o analiză multicriterială riguroasă. Efort mai mult decât justificat, dacă te gândești că pentru aproape oricine, cumpărarea sau vânzarea unui apartament sau a unei case e cea mai mare și mai costisitoare investiție din viață.
Iată, așadar, exemple de criterii de evaluare a unei clădiri rezidențiale multifamiliale, culese doar pe baza observației directe din exterior și din interiorul spațiilor comune, fără acces la documentația tehnică:
A. Poziționarea (locația)
B. Fațada și arhitectura exterioară, estetica generală
C. Mărimea și calitatea perimetrului privat – dacă clădirea are o incintă rezidențială proprie (curte, grădină), împrejmuită sau nu
D. Estetica spațiilor interioare (comune)
E. Funcționalitatea clădirii
F. Garanția brandului
Liste separate de criterii se fac apoi pentru calitatea tehnică a proiectării și execuției, pe baza studierii atente și competente a documentației tehnice, liste care pot ajunge să conțină multe zeci, sau chiar sute de criterii. Apoi altele cu regimul juridic și cadastral. Acestea în următoarele articole…
După ce listați toate criteriile care vi se par de interes pentru obiectivul propus, va trebui – foarte important! – să stabiliți ponderile pentru fiecare criteriu în parte, pentru că nu toate au aceeași importanță în decizia finală. În funcție de obiectiv și de proiect, ponderile asociate criteriilor pot diferi semnificativ. Plaja de valori, de asemenea, este foarte importantă, și afectează semnificativ calitatea evaluării. Ca regulă generală, cu cât sunt mai multe criterii, pe de o parte, și cu cât sunt mai multe obiecte de evaluat, cu atât plaja de valori trebuie să fie mai largă: de la 1 la 5, să zicem, pentru puține criterii și puține apartamente sau clădiri de evaluat, sau de la 1 la 10, de la 1 la 20 sau chiar de la 1 la 100, pentru evaluări și diferențieri cât mai precise.
Și acum partea cea mai dificilă, desigur: cum faceți evaluarea propriu-zisă, cum dați valorile numerice pentru fiecare criteriu în parte? După ce faceți primele încercări, veți vedea că e mai greu decât părea la început, dacă vreți să mențineți o coerență și o obiectivitate cât mai stricte. Puteți cere asistența unui specialist în care aveți încredere, cu inevitabilele costuri asociate. Iar dacă lucrați cu un agent imobiliar, cereți-i să vă prezinte de fiecare dată o astfel de analiză multicriterială pentru ofertele pe care vi le fac. Ei știu bine cum se fac acestea și le execută cu mare precizie și profesionalism. Sau, poate, de ce nu, să învățați în ritm accelerat cum se face asta, la Cursurile de cultură generală arhitecturală ale Property INDEX? Costurile incomparabil mai mici, dar ce învățați acolo rămâne toată viața… Vedeți aici: https://cursuri.propertyindex.ro/
Comentarii