Sistem complex de evaluare a calității și clasificare a proprietăților imobiliare - topul Property Index (rezidențial)

Protecția cumpărătorilor

Contul Escrow ca protecție antifraudă

Sorin Mititelu (bancher) (august 2023)

Pentru astfel de situaţii (protecția cumpărătorului de proprietăţi imobiliare – n. r.) există Contul Escrow. De regulă, administrat de bănci. Şi există şi în oferta unora dintre băncile din România. Printre altele, transferul fondurilor din Contul Escrow în Contul Vânzătorului/ Constructorului se face numai la prezentarea Extrasului de Carte Funciară prin care se atestă înregistrarea noului proprietar, dar mai ales că acel imobil pentru care s-a făcut plata există şi mai este şi liber de orice sarcină. În baza sumelor existente în Conturile Escow deschise în beneficiul său, Constructorul/ Vânzătorul poate accesa o finanţare externă suplimentară (eventul, bancară) în cadrul soluţiei de finanţare angajată deja pentru proiect.

Evident că apare un cost suplimentar (comisionul de administrare Cont Escrow, respectiv spread-ul de dobândă între dobânda plătită la creditul suplimentar şi dobânda încasată la Contul Escrow, şi care se va transfera în preţul de vânzare-cumpărare), dar este unul care se justifică, dar mai ales merită să fie plătit de cumpărător.

Doar că, pe piaţa noastră Cumpărătorii ignoră sau minimizează riscul („De ce să plătească în plus? Mai important este discount-ul primit! Că doar nu i se poate întâmpla chiar lui un asemenea ghinion!”), iar Vânzătorii / Costructorii, practic, abuzează de poziţia lor dominantă în raport cu Cumpărătorii, mai ales când reuşesc (şi au reuşit!) să impună o practică în piaţă prin care solicită plăţi în avans fără nicio formă de garantare a restiturii sumelor primite, în caz de nefinalizare a lucrărilor sau de predare a imobilului. (Sorin Mititelu – bancher)

Cât de utilă este această informație? Vă rugăm să votați apăsând pe o steluță...

3 comentarii la “Contul Escrow ca protecție antifraudă

  1. Liz

    Ca nu se folosește, e alta problema, el exista de foarte multa vreme...🤣🤣🤣Tine de lipsa educației financiare a marii majorități... La fel în ceea ce priveste serviciile de fulfillment, care au alt regim fiscal decât intracomunitarele...nu poți face alba-neagra între cele doua, cum le place unora...

  2. Tanase gabriela

    Acest mecanism exista deja în tarile din vest cum ar fi Olanda și în asa fel oamenii sunt protejați

      • George Butunoiu

        Există și în România dintotdeauna, din câte știu eu, nu e o noutate aici. Doar ca nu-l folosește aproape nimeni...


Comentarii