Sistem complex de evaluare a calității și clasificare a proprietăților imobiliare - topul Property Index (rezidențial)

Titlu mare de articol, reluat ca breaking news pe toate canalele:

Imobiliarele se duc în cap. Băncile dau tonul prăbușirii pieței, la fel ca-n 2008.

Apoi urmează argumentația în text:

„BNR a chestionat cele mai mari bănci prezente pe piaţa românească, iar concluziile acestei analize indică faptul că vin vremuri grele pentru sectorul imobiliar românesc.

Una din cinci bănci anticipează o scădere a preţurilor la imobiliare, în perioada următoare, în timp ce 30% dintre băncile chestionate de BNR sunt de părere că urmează o tendinţă de scădere a cererii de credite.

Studiul mai reliefează faptul că peste jumătate dintre participanţii la analiză au înregistrat o creştere a preţului mediu pe metru pătrat al unei locuinţe în primul trimestru al acestui an. De altfel, 48% au indicat menţinerea constantă a preţului de achiziţie. În ceea ce priveşte cererea de credite, aproximativ 57% atrag atenţia asupra faptului că aceasta a rămas constantă în T1 2022, în timp ce, în cazul a nu mai puţin de 43% dintre bănci, a crescut.” (articolul continuă, e mai lung).

Ce înțelegeți de aici?

Cât de utilă este această informație? Vă rugăm să votați apăsând pe o steluță...

2 comentarii la “Analiza științifică a colapsului

  1. Anonim

    Din articol nu se intelege nimic, e un haos total de date inexacte si procente, se amesteca procente exprimate de tipul "peste jumatate" cu altele de tip "48%", contradictorii, si nu se precizeaza cine sunt cei chestionati (cumparatori persoane fizice, banci, institutii etc) . Din experienta mea -am achizitionat o locuinta cu cash recent in vara lui 2021 si alte in 1996, 1999, 2007 (mda, fatidicul)- instrumentul actual prin se pot urmari tendintele pietei actuale ar fi indexul ANCPI lunar publicat (nu sunt semnale recente in acest sens, ultimul raport Mai 2022 arata o crestere a numarului de locuinte tranzactionate, nicidecum stagnare sau scadere, care ar fi primele semnale ale unei posibile recesiuni imobiliare). https://www.ancpi.ro/bucuresti-07-06-2022-tranzactii-luna-mai-2022/ Din experienta recenta 2021, cel putin pe segmentul low /mediu (locuinte +/- 100k eur) pretul a fost extrem de mult influentat de programul Prima Casa, tinerii fara experienta nu negociaza deloc, dau anunturi publice prin care solicita locuinta dorita publicand "buget"(adica suma maxima la care se incadreaza la credit), ceea ce inflameaza extrem de mult asteptarile vanzatorilor si taie orice sansa de negociere prin acesta transparenta nedorita a bugetului disponibil pt achizitie. Orice restrangere a acestuia (cresterea ratei lunare=scaderea sumei maxime acordate) va duce cel putin la posibilitatea unor negocieri mai stranse, deci usoare scaderi de pret real de tanzactionare.

      • George Butunoiu

        Da, evident, articolul e o aiureală completă, de la un capăt la celălalt. Amuzant este că vreo doi oameni importanți pe care îi știu ei au oprit niște cumpărări destul de mari (6 Mil. €) după ce l-au citit. GB


Comentarii