Sistem complex de evaluare a calității și clasificare a proprietăților imobiliare - topul Property Index (rezidențial)

Să nu-mi spuneți că dezvoltatorii și arhitecții care construiesc clădiri oribile estetic și deplorabile funcțional o fac în urma unor calcule cinice, doar ca să le iasă mai ieftin și să câștige mai mult, pe ansamblu. Nu, sunt convins că o fac astfel doar pentru că sunt ei primitivi, educațional și profesional, și pentru că nu știu să facă niște analize și calcule mai sofisticate, din care rezultă destul de evident că în Bucureștiul anului 2021, dintr-un lucru bine și elegant făcut în Primăverii, dar mai scump, câștigi mai mult decât vânzând unul prost și urât, dar mai ieftin.

Da, foarte mulți cumpărători sunt și ei la fel de proști, însă dacă le arăți un lucru frumos, original, elegant, distinctiv, ergonomic, bine conceput, majoritatea înțeleg imediat diferența și sigur bagă mâna mai adânc în buzunar ca să-l plătească. Iar câștigul vânzătorului e mai mare, pe ansamblu.

Zilele trecute am văzut o hală de câteva mii de metri pătrați construită anul acesta în Primăverii, adică cea mai scumpă zonă din București și din România, și mai scumpă decât în multe orașe din Europa. Era prezentată drept clădire de birouri. M-am frecat la ochi și m-am mai uitat o dată pe GPS, să mă asigur că sunt chiar unde mi se spusese că sunt. Nicio diferență față de un depozit din Chitila! Aceeași fațadă, aceeași intrare, doar scară de incendiu, ca la parcările publice, uși de tablă la intrările pe etaje, neoane de spital pe tavane, o singură toaletă pe un etaj de 600mp, și aceea ca la Gara de Nord. Nici cel mai microscopic element de decor, zero absolut și aici! Nici măcar un singur obiecțel colorat altfel decât alb pe tot ce era zidărie și gri pe geamuri, metale și plastice. În sterilitatea aceea, un mâner de ușă sau vreun cârlig verde sau roșu, sau tot alb cu gri, dar măcar cu câteva pătrățele sau cerculețe, ar fi ieșit în evidență și din stradă. Dar nu a fost să fie!

Așadar, credeți că oamenii aceia au luat în calcul toate variantele posibile și au ajuns la concluzia fermă că aceasta este cea mai profitabilă pentru ei, pe termen scurt sau lung? Ori, pur și simplu, sunt niște oameni…

Cât de utilă este această informație? Vă rugăm să votați apăsând pe o steluță...

Comentarii