Sistem complex de evaluare a calității și clasificare a proprietăților imobiliare - topul Property Index (rezidențial)

„Primăria Capitalei vrea să consolideze clădirea de pe strada Academiei nr. 3-5, fostul Hotel Bristol, și să o transforme într-un hotel de 4 stele. Costul estimativ al lucrărilor este de 121 milioane lei (aproape 25 milioane de euro), iar municipalitatea estimează că lucrările vor dura 21 luni, potrivit indicatorilor tehnico-economici aprobați de Consiliul General al Municipiului București.”

O inițiativă cu care Firea se mândrea și pe care a dat-o mai departe presei ca să înduioșeze poporul. Ceea ce s-a și întâmplat, pentru că au curs laude din toate direcțiile. Dar mie mi s-au părut niște infantilisme manageriale și o crimă bugetară aceste idei.

Adică iei tu, primar, o clădire cu trei etaje, la întâmplare sau nu, dintre cele mii sau zeci de mii cu valoare arhitecturală care ar merita astfel de renovări, și aloci 1.25% din TOT bugetul primăriei ca să o refaci la un cost de peste 5,000€/mp??? Și cu celelalte cum rămâne???

Aceeași schemă de dat milioane și părți nuna din bugetul comunității pentru consolidarea unor blocuri proprietate privată! De ce face primăria cadouri de milioane de Euro câtorva cetățeni, și altora mii și sute de mii nu? Atunci, de ce nu se oferă primăria să repare casa oricărui bucureștean? Și de ce doar blocurile, nu și casele, garajele și gardurile?

Asta cu renovarea câte unei clădiri cu 1% din tot bugetul primăriei, când părți întregi din oraș stau să cadă și arată ca niște ghetouri, mi se pare că arată mai bine ca orice altceva profilul managerial al celor care decid asta. Că îți place sau nu, aceste lucrări trebuie făcute cu banii persoanelor și companiilor private, care au miliarde – și nu puține – gata să intre în clădirile vechi din Capitală și să le readucă la viață. Și nu câte una pe an, cum o face primăria, ci pe toate odată. Nu de alta, dar altă soluție pur și simplu nu există!

Dar de ce nu se întâmplă asta, așa cum ar fi normal? Din cauza celor care aplaudă înduioșați renovări cu 5,000€/mp din banii primăriei – printre altele… (George Butunoiu – iunie 2024)

Cât de utilă este această informație? Vă rugăm să votați apăsând pe o steluță...

Comentarii