Sistem complex de evaluare a calității și clasificare a proprietăților imobiliare - topul Property Index (rezidențial)

Politici publice

Transparentizarea și trasabilitatea în domeniul imobiliar

George Butunoiu (iunie 2023)

Obligativitatea expunerii vizibile a panourilor de șantier este unul dintre lucrurile cele mai bune pe care le-au făcut politicienii care au decis asta. Un mic avans pentru transparentizarea de care e atât de multă nevoie pentru a-i responsabiliza mai mult pe toți cei care ne influențează decisiv traiul în comun: arhitecți, dezvoltatori, constructori, structuriști, instalatori, funcționari.

Problema este că utilitatea reală a informației pentru cetățeni, pentru potențialii locatari, pentru avertizorii de integritate, pentru cei care fac studii și analize, sau doar se informează, apare în proporție covârșitoare DUPĂ ce construcția e terminată și panoul este scos.

Pentru binele public, informația aceasta ar trebui să rămână disponibilă pe termen foarte lung, chiar și după ce clădirea va fi demolată. E ușor de imaginat cât de mult i-ar responsabiliza pe arhitecți, pe dezvoltatori, pe constructori, chiar și pe funcționarii și politicienii care au avizat, dar și pe toți cei de care depind viața noastră de zi cu zi, sănătatea și ziua în care vom muri, dacă va exista o astfel de trasabilitate publică a activității lor.

Din punct de vedere tehnic, e aproape banal să construiești un astfel de sistem în ziua de astăzi, se poate face pe Internet foarte rapid și cu bani puțini, cu diverse niveluri de acces. Însă impactul social ar fi enorm, după calculele noastre. De ce nu s-a făcut asta până acum, dacă are cineva interes să nu se facă, dacă se va face, totuși, la un moment dat, e greu de spus…

Sigur, nu toate construcțiile pentru care acum există panouri de șantier sunt de interes general. O ierarhizare a lor se poate face cu ușurință. De pildă, se poate începe cu clădirile noi, care acum se construiesc, cele publice, rezidențiale, și de birouri, și lăsate pe mai târziu cele pentru străzi, reparații și renovări la locuințe individuale sau colective. Nu că nu ar fi și acestea introduse deja în niște calculatoare atunci când se dau autorizațiile respective, iar mutarea lor în spațiul public ține de o simplă decizie… (George Butunoiu – iunie 2023)

Transparentizare si trasabilitate - Property INDEX (residential)

Cât de utilă este această informație? Vă rugăm să votați apăsând pe o steluță...

Comentarii